söndag 18 september 2016

Jag ger dig solen


Författare: Jendy Nelson 
Antal sidor: 379
Serie:-
Favoritkaraktärer: Noah, Jude, Brian, Oscar
Poäng: 5/5


Handling: (handling från Adlibris)
Jude och Noah är tvillingar, men olika, även om båda drömmer om att bli konstnärer. De har alltid tävlat om föräldrarnas uppskattning, men när familjen drabbas av en stor tragedi förändras allt. Tre år senare är det bara Jude som tycks bry sig om att hålla ihop det som är kvar av familjen. Noah verkar inte bry sig om något, allra minst målandet. Men när Judes viktigaste konstprojekt sammanför henne med en excentrisk skulptör och hans unge skyddsling, avslöjas gamla hemligheter och historien nystas upp. Sakta börjar tvillingarna förstå vad som egentligen har hänt, och vad som är viktigt.Jag ger dig solen är en sprakande berättelse om syskonrivalitet och familjeband, om himlastormande kärlek och kompromisslös kreativitet, och om djup sorg. 

Omdöme:
Det finns många författare som har försökt att skriva sina böcker med fler än ett PoV och lyckats sådär. (Jag tittar på dig Merie Lu.) Då dem ofta haft problem med att ge karaktären en egen berättar röst. Innan jag började läsa boken var just detta vad jag orade mig över då jag visste att Jag ger dig solen har två PoVs. Men jag orade mig totalt i onödan eftersom just det här med karaktärernas berättarröster är en av dem bästa sakerna med boken.

Både Jude och Noha delarna var väldigt bra. Jag älskar hur dåtid och nutid mixas ihop genom att Noha berättar om det som hände medan Jude berättar vad som händer just nu. Dem olika delarna eller kapitelen kändes personliga och var fulla med detaljer som fick läsaren att känna sig närmare huvudkaratären. Ett exempel på något som fick Judes delar vara just hennes egna var alla hennes konstiga bibel meningar som var fulla med underliga tips, tricks och spådomar som då och då dök upp.
"För att väcka själen, kasta en sten på din spegelbild i en blank vattenyta."  
"Om ditt hår sammanväver sig med någon annans i en borste kommer era liv alltid vara sammanvävda""

Jag ger dig solen är en väldigt karaktärsdriven bok och har komplexa karaktärer med båda bra och dåliga sidor, det här gäller huvudkaraktärer såsom bikaraktärer. Det fanns både tillfällen där jag kände mig otroligt frustrerad på någon pågrund av dennes val och tillfällen där jag skrattade/log pågrund av vad någon hade sagt. Ett tillfälle som verkligen fick mig skratta var när en viss person blev påkommen med att hångla med sin hand. :) ja, jag vet att jag har torr humor.

Det var väldigt mycket kemi mellan Jude och Oscar. Dem flesta dialogerna mellan Jude och Oscar var riktigt roliga, dem två är verkligen ett sött par. Ännu ett sött par är Brian och Noha. Jag hoppades genom nästan hela boken att dem två skulle få ihop det. Men det var inte bara en massa kärleksbabbel i boken utan också en ansträngd mamma & dotter relation, död, lögner och hemligheter, tvillingar som först är oskiljaktiga och sedan något helt annat och en hel del frågetecken som behövde svar.  Allt detta och mycket mer fick Nelson med i boken på ett snyggt sätt som gjorde det omöjligt för läsaren att lägga ner den.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar