lördag 26 mars 2016

Minirecension: Liv och dödHandling: 
Upplev kärlekssagan Twilight igen - på ett helt nytt sätt ...!

För 10 år sedan släpptes den första boken i Stephenie Meyers succéserie Twilight och det firas i stor stil! Nu släpps nämligen en jubileumsutgåva av boken. Den innehåller, förutom första boken i original, en helt nyskriven version av Om jag kunde drömma där kärlekssagan är densamma, men med en stor skillnad - huvudkaraktärerna har bytt kön.

Om jag kunde drömma / Liv och död möter en mänsklig tonårskille en kvinnlig vampyr och blir kär. Upplev den omåttligt populära Twilightsagan en gång till, men på ett helt nytt sätt!

Omdöme:
Jag har länge velat recensera Liv och död, men har inte gjort det då jag ärligt talat inte vetat vad jag skulle skriva om dem. Men nu har jag äntligen samlat ihop mina åsikter om den i denna lilla recension.

Till att börja med var inte Liv och död någon snabb läsning. Utan det tog mig nästan en månad att läsa ut den, trots sina ynka 365 sidor. Detta beror troligen på att jag hade väldigt svårt bry mig om karaktärerna och själva historien.

När jag läste Liv och död kändes det ibland mer som om Meyer byggde upp duma könsroller än bröt dem. Några tydliga exempel är skillnaderna mellan Bella och Beau. Medan Bella var en väldigt osjälvsaker person som hade en vana att kritisera sitt utseende och sig själv, och gråta om var och varannan sak, så var Beau inte alls lika självkritikisk och grät knappt något alls genom bokens gång.  Dessa skillnader som jag tog upp är bara några få av flera.

Det enda som hindrar mig från att ge boken en nolla i betyg är det fängslande och ditaljerade språket.

Även om Meyer misslyckades totalt med det hon försökte uppnå så försökte hon ju åtminestone.

(Tack B|WAHLSTRÖMS för recensionexemplaret!)1 kommentar:

  1. Sv: Jaaaa, det borde du verkligen! Åh, jag vet, skyhöga förväntningar är inte vad man vill ha innan man läser en fantastisk bok, snarare låga förväntningar. Men hoppas du kommer gilla den ändå! ;)

    SvaraRadera